Välkommen till Svenska leonbergerklubben

   START  KLUBBINFO  UPPF�DNING  MEDLEM  LEONBERGER  HÄLSA  MENTALITET  UTST�LLNING  WORKING LEOS  L�NKAR  

HÄLSA - "hemmaveterinär"

Ta tempen

Det är jättebra att kontrollera vad hunden har för normaltemperatur, ta tempen vid några tillfällen och skriv upp resultaten så har du koll på vad som är normalt för din hund. Att ta tempen med jämna mellanrum är också ett bra sätta att upptäcka sjukdomar i tid.

Normal kroppstemperatur för hundar ligger mellan 38 och 39 grader.

När du ska ta tempen smörjer du först termometern med lite vaselin. Med den ena handen för du undan svansen och med den andra för du försiktigt in termometern i ändtarmen. Håll termometern i ett stadigt grepp så att den inte halkar ut och håll kvar termometern i tre minuter.

Ge medicin

Ta ett stadigt grepp bakom nacken på hunden, håll huvudet högt och öppna munnen. För hundens huvud bakåt och för in tabletten långt bak i svalget. Sen stänger du munnen och stryker med fingrarna på struphuvudet för att utlösa sväljreflexen.

Ett annat alternativ är att gömma tabletten i en godbit och "lura" i hunden, men se till att tabletten inte spottas ut igen. Numera finns även många tabletter till hundar med leversmak.

Ge ögondroppar

Helst ska ögondropparna vara rumstempererade när du droppar i dem, värm dem en stund i handen om det behövs. Ta flaskan i höger hand och stöd samma hand mot hundens huvud samtidigt som du håller upp ögat med tummen och pekfingret på din vänstra hand. Droppa i ögat innanför det nedre ögonlocket. Samma sak med ögonsalva.

Lägga ett tassbandage

Du kan själv lägga ett tassbandage om hunden fått en mindre sårskada. Tvätta rent med klorhexidin eller liknande, alternativt tvål och vatten. Ta en steril kompress och lägg närmast såret, fyll på med bomullssträngar mellan tårna och bomull runt hela tassen upp till strax under handleden eller hasleden. Sedan lindar du några varv gasbinda fram och tillbaka runt bomullen och fäster med ett par varv plåsterbinda (eventuellt även tejp utanpå plåsterbindan). Tänk på att inte linda för hårt.

Lägga ett tryckbandage

Om det är ett sår som blöder kraftigt och behöver veterinärvård kan du för att försöka stoppa blödningen lägga ett tryckbandage innan du tar dig till veterinären. Ta en hoprullad gasbinda och lägg den vid såret, men mellan såret och hjärtat. Tryck hårt och linda gasbinda hårt runt rullen. Fäst med en plåsterbinda eller/och tejp.

Egen hälsokontroll

Försök att ta en dag i veckan då du gör en snabb hälsokontroll på din hund. Det tar inte många minuter och du ökar chanserna att upptäcka problem och sjukdomar snabbt. Självklart garanterar det inte att din hund är frisk bara för att allting nedan ser ut som det ska.

Öron

Titta, känn och lukta på och i hundens öron. Öronen ska vara rosafärgade, mjuka och glänsande. Det ska inte finnas några beläggningar, avsöndringar eller lukter. Om hunden kliar, lutar eller skakar på huvudet mycket kan det också vara tecken på att något är fel med öronen.

Ögon

Stryk hundens öron bakåt så du ser ögonen ordentligt. Ögonen ska vara klara, pupillerna lika stora och vävnaden under ögonlocken ska ha en frisk rosa färg. Håll utkik efter störningar som röda ögon, var och kraftigt tårflöde.

Nos

Man brukar säga att nosen ska vara sval och fuktig, men en varm nos behöver inte betyda att hunden är sjuk. Men nosen ska vara fuktig och inte torr och sprucken, och den ska inte rinna eller sakna pigment.

Mun

Tänderna ska vara vita och friska, tandköttet rosafärgat. Alla hundägare vet nog att de flesta hundar inte brukar lukta mintpastiller i munnen, men andedräkten ska inte vara motbjudande. Mörkrött tandkött och tandsten är annat att se upp med.

Kropp

Kontrollera att hunden inte visar någon smärta när du känner med händerna längs ryggraden och trycker försiktigt över bröstkorgen. Lyft upp ett ben i taget och kolla så att det inte finns någon smärta, stelhet, svullnader, knölar, sår eller andra förändringar. Du kan också titta på hundens kroppshållning efter eventuell stelhet eller krökning av ryggen.

Dela på pälsen med fingrarna och kontrollera både päls och hud. Pälsen ska inte ha några kala eller glesa fläckar. Hunden ska vara torr, smidig och luktfri. Se efter så att hunden inte har mjäll, beläggningar, knölar, överskottsfett eller sår. Kolla särskilt hals, mage, armhålor, ljumskar, knän, vrister, ryggrad, svans och området kring ändtarmen.

Se till att klorna inte är för långa och kontrollera även tassarna så att det inte finns skräp, sår eller fästingar och att det inte finns sprickor eller sår i trampdynorna.

Titta och känn på hundens revben. På en hund med normalvikt ska man kunna känna revbenen med ett lätt tryck med fingrarna men de ska inte vara alltför framträdande.

Organ

Kontrollera hjärtfrekvensen vid den femorala artären, den löper längs lårbenet på insidan av bakbenet ungefär mitt emellan höftleden och knäet. Du ska känna en tydlig fåra mellan musklerna och där lägger du fingrarna (inte tummen) och trycker försiktigt. Pulsen ska kännas stark och inte snabb, svag eller oregelbunden. Räkna antalet slag under 15 sekunder och multiplicera det med fyra. Nu har du antalet slag per minut. En frisk hund har en hjärtrytm på ungefär 60-150 slag/minut, varierar beroende på storlek. Du kan fråga din veterinär vad som är normalt för din hund.

Kontrollera andningen när hunden är lugn eller sover. Lyssna på hundens andning, hör du inte mycket så andas den normalt. Andhämtningen ska vara lugn när hunden är i vila, med ungefär 10-30 andetag/minut. Du räknar en höjning och en sänkning av bröstkorgen som ett andetag.

Blodcirkulation

Lyft upp läpparna på hunden och tryck på tandköttet ovanför hörntanden. Det ska bildas en ljusare fläck efter dina fingrar som försvinner inom två sekunder.

Annat att vara uppmärksam på

  • Förändringar i hundens beteende, det kan vara tecken på sjukdom, smärta eller andra problem.
  • Att avföringen inte ser normal ut.
  • Att hunden plötsligt har mindre ork än tidigare.
  • Att hunden inte vill gå ut/plötsligt får väldigt bråttom ut eller börjar göra ifrån sig inne.
  • Att kroppstemperaturen ligger högre än normalt.
  • Att hunden dricker eller äter betydligt mindre eller mer än vanligt.

Källförteckning

  • Hage, Charlotte (2002) Veterinärerna. Boken för dig som vill veta lite mer om djur.
  • Hoffman, Matthew (2006) En frisk hund. Praktiska råd för hundens hälsa.

 

Meny pil

HÄLSA - hemmavet
HÄLSA - LPN
Hälsa - forskning
•Uppdatering kring cancerforskningen

tom tom tom
  Svenska Leonbergerklubben
Kontakta SLBK »

Medlemsbutik »
Bli medlem »

För uppfödare Avel
Avel »
Valphänvisning »
Hanhundslistan »
För besökare
Hitta valp »
Leonberger info »
Lokalombud »